3 Kasım 2013 Pazar

ORAL ONUR aramızdan ayrıldı...

Edirneli  Araştırmacı ve Yazar ORAL ONUR Cumhuriyet’imizin 90. yıldönümü kutlamaları nedeniyle  Edirne Valiliği davetlisi olarak geldiği Edirne’de yaşama veda etti.  

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ardından tarihi Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayında düzenlenen resepsiyona katıldıktan sonra Edirne Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü Aliço Güreş Eğitim Merkezi Tesisleri'nde kaldığı misafirhanede 30 Ekim günü hayata gözlerini yuman Oral Onur, 2 Kasım 2013 günü Edirne Buçuktepe’deki aile kabristanında toprağa verildi. 
Bugüne kadar  Edirne hakkında toplam 23 kitabı yayımlanan  ve tarihimize yönelik birçok alanda girişimleri bulunan Onur’un son kitabı “Edirne Belediye Tarihi-II. Bölüm” Mayıs 2013’de yayımlanmıştı. Halen yapmış olduğu çalışmalar oğlu Altay Onur tarafından gözden geçirilerek derlenmekte ve yayın hayatına hazırlanmaktadır.

Geride Edirne ile ilgili çok sayıda eser ve anı bırakan Oral Onur'un oluşumunda fikir önderliği yaptığı ve girişimler sonucu Edirne’ye kazandırdığı başlıca yapıtlar; Kırkpınar Anıtı (Olin Yağ Fabrikası Önü), Sırpsındığı Anıtı (1990), Sarayiçi Kitabeleri (9 adet),  Lozan Anıtı (1998, Karaağaç), Paşa Yiğit Anıtı (1992, Keşan Yolu üzerinde), Edirne'nin Kurtuluş Anıtı.

ÖZGEÇMİŞ:


10 Mayıs 1929’da Edirne Darüssiyade Mahallesinde doğmuştur. Annesi Fatma Sabiha Onur, babası Akif Onur, her ikisi de Cumhuriyet dönemi öğretmenlerindendir. Oral Onur, ilköğrenimini Edirne İstiklal İlkokulu’nda tamamlamıştır. Edirne Lisesi’ni bitirdikten sonra ticari hayata atılmış, 1960 yıllarda önce manifaturacılık daha sonra bisküvi fabrikası işletmeciliği yapmıştır. 1965 yılında turizm sektörüne atılan Oral Onur, 1990 yılına kadar pansiyon, mocamp-camping ve lokanta işletmeciliğinde bulunmuştur. 


Edirne tarihi, sanatı ve kültürü ile ilgili olarak 1970’li yıllarda başladığı amatör çalışmalarıyla yirminin üzerinde araştırma-inceleme ve derleme kitap yayımlamıştır. Değişik gazete ve dergilerde yazıları çıkan Oral Onur, Edirne’de altı değişik anıtın gerçekleşmesine öncülük etmiştir. 2001-2004 döneminde Trakya Üniversitesi Turizm Bölümünde sözleşmeli öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Oral Onur’un kendisine ait kitaplığında dörtbine yakın Türk Edebiyatı ve Türkiye Tarihi ile ilgili muhtelif eserler bulunmaktadır. Kitaplarının bir kısmı ailesi tarafından Edirne Belediyesi Kent Müzesi Kütüphanesine bağışlanmıştır.


Edirne'ye yaptığı hizmetlerinden ötürü "Edirne İli 2010 Yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülü"ne layık görülen Oral Onur, 29 Ekim 2013 Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları için Edirne Valiliği tarafından davetli olarak geldiği çok sevdiği memleketinde 30 Ekim 2013 tarihinde kaldığı misafirhanede hakkın rahmetine kavuşmuştur. 2 Kasım 2013 tarihinde Edirne Buçuktepe'deki Aile Kabristanına defnedilmiştir. Oral Onur'un bir erkek (Altay, 1956) ve bir kız (G. Gülru, 1962) çocuğu vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder