2 Kasım 2010 Salı

HULDA’YI ZİYARETİM

Edirneli hemşehrimiz ve dünyaca ünlü heykel sanatçısı İlhan Koman’ın ömrünü geçirdiği 105 yaşındaki evi ve gemisi Hulda uzun bir yolculuğun ardından geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı’nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İsveç Konsolosluğu’nun destekleriyle Stockholm’den yola çıkan M/S Hulda’nın 16 ay boyunca süren sanat ve bilim yolculuğu İstanbul’da noktalandı. 21 Eylül Salı günü, akşamüstü Marmara Denizi’nden İstanbul Boğazı’na giriş yaparak, kendisinin 1945 yılında mezun olduğu ve bir süre öğretim üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kıyısına yanaştı.

İsveç kralının heykeltraş İlhan Koman’a hediye ettiği ve İlhan Koman’ın 20 yıl boyunca evi ve atölyesi olarak kullandığı tarihi yelkenli gemi M/S Hulda, festival projesi kapsamında Stokholm’den demir alarak Danimarka, Hollanda, Belçika , Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, Sicilya , Malta, Adriyatik kıyıları, Yunanistan güzargahını izlemiş ve İstanbul’a gelinceye kadar Avrupa’nın toplam 10 kentinde sergiler ve workshop’lar düzenlenmiştir.

1986'da 65 yaşındayken İsveç'in başkenti Stockholm'de hayata veda eden ünlü Heykeltraş İlhan Koman’ın külleri eşi tarafından Atlas Okyanusu’na dökülmüştür. İsveç, Türkiye ve Fransa’da bir çok eserleri bulunan Koman’ın Edirne şehri için bir amblem çalışması da bulunmaktadır. Koman’ın Türkiye’deki en ünlü yapıtları arasında Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli ve Anıtkabir’in doğu tarafındaki kabartmaları (rölyefler) ve Taksim Divan Oteli girişindeki heykeli sayılabilir.

Geçtiğimiz hafta Hulda’yı Haliçdeki Hasköy tersaneler mevkiinde Oğlum Altay (54) ile birlikte ziyaret ettim. İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Prof. Ahmet Koman yurt dışından gelen misafirleriyle birlikte olduğundan bize gemiyi Vakıf Müdürü Kaya Hoştaş Bey gezdirdi. İlhan Koman’ı yakınen de tanıyan Kaya Bey ve eşi Ayşe Hanımla birlkte geminin kamarasında sıcak bir sohbete daldık, çocukluk günlerinden, Edirne anılarından bahs ettik. Kaya Bey bize Hulda’nın hazırlıklarını ve uzun serüvenini anlattı. Bu yolculuğun uzun uğraşlardan sonra bilim ve sanat projesi olarak şekillendirildiğini ve uluslararası bir çok kurum ve kuruluş tarafından desteklendiğini belirtti. 1905 İsveç yapımı 2 direkli Baltık ticaret ve yük teknesi M/S Hulda’nın bu seyahata hazılanmak için önemli bir onarımdan geçtiğini, Kuzey Buz Denizi’nden başlayıp Akdeniz’in sıcak sularına uzanan 12.000 kilometrelik uzun yolculuğunda güzel anılar olduğu gibi bazen de fırtınaya yakalandıklarını fakat ne olursa olsun bu sanat ve bilim yolculuğunu sağlimen ve hedefe ulaşarak tamamladıklarını büyük bir çoşku ile anlattı.

Haliç’deki Rahmi Koç Müzesi’nin yanında demirli bulunan M/S Hulda içindeki sergide İlhan Koman’ın son dönemine ait yirmi bilimsel eseri ve projenin başlangıcından günümüze kısa tarihçesi yer alıyor. Ziyaretimiz sırasında çok sayıda ilkokul öğrenci gruplarının randevulu bir program ile sergiyi ziyaretleri sırasında vakıfdan görevli kişilerin eserlerin bilimsel ve sanatsal yönlerini çocukların anlayacağı bir dilde açıklamaları, bazı yapıtlarını küçük maketlerle ve kağıttan model örneklerle görsel olarak anlatmaları bizleri oldukça etkiledi.

Gemide kaldığımız süre içinde çok sayıda resim çektik. Projeyle ilgili broşürler ve dergiler aldıktan sonra Kaya ailesine teşekkür ederek bilim ve sanat gemisi Hulda’dan ayrıldık.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder