16 Mayıs 2012 Çarşamba

Edirne Belediye Başkanları ve Yaptıkları İşler

Oral Onur'un  "Kuruluşundan (1867) Günümüze Kadar Edirne Belediye Başkanları ve Yaptıkları İşler" Chiviyazıları Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitabın baskısı Kadıköy Copy Center tarafından yapıldı.

















ISBN: 978-605-5708-54-2, Sertifika No: 13085, Birinci basım 2011,  Chiviyazıları Yayınevi

Oral Onur, "Kuruluşundan (1867) Günümüze Kadar Edirne Belediye Başkanları ve Yaptıkları İşler", Chiviyazıları Yayınevi, 2011, 144 Sayfa


HUDUT Gazetesi Haberi

Edirne Belediye Başkanlarının kitabını yazan Araştırmacı-Yazar Oral Onur, kentte belediye tarihinin 1500'lü yıllara kadar dayandığını öne sürdü...

Haberin Yayın Tarihi: 21 Aralık 2011 Çarşamba

Edirne Belediye Başkanlarının kitabını yazan Araştırmacı-Yazar Oral Onur, kentte belediye tarihinin 1500'lü yıllara kadar dayandığını öne sürdü. Kitabında, 1867 yılında kurulan Edirne Belediyesi'nin ülkemizin ilk belediyelerinden biri olduğuna dikkat çeken Onur, Edirne Belediyesi'nin kuruluşundan bu yana belediye başkanları ve yaptıkları işleri kitaplaştırdı.

Bu çalışmasıyla Edirne'ye hizmet vermenin mutluluğunu yaşadığını kaydeden Onur, bazı büyük şehirlerde eşya ve gıda fiyatlarının tespit ve teftiş hususlarını tanzim eden Edirne İhtisap Kanunu (Suret-i Kanunname-i ihtisab-i Edirne) vesilesiyle Edirne Belediyesi'nin tarihini 1500 yıllarına dayandığını belirtti. Edirne Kadılığı'nın 1501 yılında çıkardığı bu kanundan sonra, kentte ilk belediye teşkilatının kurulmasının1867 yılında gerçekleştiğini yazan Onur, 145 yıllık bir mazisi olan Edirne Belediyesi tarihi hakkında bugüne kadar bir araştırma ve inceleme yapılmadığını da vurguladı.
Girişimleri sonucu eski Belediye Başkanlarından Dilaver Bey'in (Cezzarzade) büstünün belediye binası önüne konmasını sağlayan Oral Onur, Belediye Başkanı Şevki Arman döneminde de belediye binasının ön cephesindeki Edirne Belediyesi yazısı altındaki, eski yazı “Daire-i Umur-u Belediye” kitabesinin ortaya çıkarılmasını sağladı.  
Kitapta, Edirne Belediye binasının yapımı öncesi, Belediye Başkanı Dilaver Bey'in Mühendis Albay Nazif Bey ile Avrupa gezisi yaptığı ve Batı mimari özelliklerini taşıyan bir bina projesi hazırladıkları yer alıyor. Binanın yapımı ve tefrişi için “salma usulu” halk ve özellikle ticaretle uğraşanlardan yardım toplandığı ve Türk meclis üyelerinin 'Gavur adeti' diye karşı çıkmasına karşın bir balo düzenlendiği kaydedildi.
Oral Onur'un kitabına göre; binası olmayan Edirne Belediyesi, şimdiki Tümen Binasının bulunduğu Halil Paşa Hanı ve Gümrük Hanı'nın birkaç odasında hizmete başladı. Daha sonra şimdiki belediye binasının bulunduğu yerdeki büyükçe ahşap bir binaya taşındı. Edirne Belediye binasının temeli, şimdiki Tugay binasının açılışının yapıldığı 1 Eylül 1899'da Padişah Abdülhamit'in tahta çıkış (cülus) tarihinde atıldı. Binanın resmi açılışı ise 29 Kasım 1901 günü gerçekleştirildi. 
Kitapta, Oral Onur Dilaver Bey'den başlamak üzere; Edirne Belediye Başkanları Fuat Bey, Dağdeviren Ahmet Bey, Şevket Dağdeviren Bey, Mustafa Bey (Neyyir), Ahmet Merter (vekaleten) Küçük Hacı İbrahim, Kasım Yolageldili, İbrahim Zağra, Tevfik Sırrı Gür, Mithat Vardar, Ekrem Demiray, Ferit Çardaklı, Şerif Bilgen, Hasan Osma, Tahsin Şıpka, Hasan Maksutoğlu, Sabahattin Parsoy, Ali Rıza Ataktürk,  Ratip Kazancıgil (vekaleten), Nuri Alışkan, Saip Kızıltepe (vekaleten) Sadri Sarptır (Edirne Valisi), Burhan Işıkseren, Şevki Arman, Güngör Mazlum, H. Ayhan Ergin (Vali muavini-vekaleten), Alparslan Yalkın (Sıkıyönetim ataması), İbrahim Ay, Hamdi Sedefçi, Cengiz Varnatopu, Hamdi Sedefçi'nin dönemleri ve yaptıkları işlere yer veriyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder