16 Mayıs 2012 Çarşamba

GÖZE GELEN TOPRAKLAR



Yıllar önce Edirne Valisi Sayın Ünal Erkan ile beraber Edirneyi dolaşıp dururduk. Vali Beyin isteği Edirneyi öğrenmekti. Edirneyi gezdikçe benden birçok şey öğrenmiş oluyordu.
Bir gün Trakya Üniversitesinin yoluna doğru geziyorduk. Bölge Trafik'ten sonra Tarımsal Araştırma arazisi yol boyunca Kanada Kavağı ve Mazı çamı ile arkada kalan araziye kamuflaj edilmiş bir görünüm. arz ediyordu. Yani ağaçların arkasında bulunan Tarımsal arazinin tamamı gözükmüyor, adeta varlığı yok gibi idi. Vali Ünal Bey bana şunları söyledi:
“Oral Bey; Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Müdürü sakın ola ki bu ağaçları kesmesin, kestiği an arazi kabak gibi meydana çıkacak ve gelen geçenin gözüne batacak. Yani buraları imar planına açılırsa bu değerli topraklar elden gidecek!"
Sayın Erkan'ın sözlerini bugün dahi anımsarım.
Vali Ünal Erkan bu sözleri bana tam yirmi yıl önce söylemişti. Ağaçlar kesildi ve yerine başka bir ağaç dikilmediği gibi arazi bütün çıplaklığı ile ortaya çıktı. Aslında bu arazi ekili yer ve yurdun tohumluk ihtiyacını karşılıyordu.
Bu araziyi ilk önce TOKİ almış ve yapılan müracaatlar neticesinde bu işten vazgeçerek Fırınlar Sırtında toplu konut yapmak zorunda kalmıştı.
Şimdi bu işe Belediye el atmıştır. Buranın imar planını yapmış ve 400 yataklı hastahane, okuI, konut gibi şeyleri planına almış oluyordu.
Tarımsal arazinin yok olması memleketin bir kaybıdır. Tohumluk ihtiyacını nereden karşılayacağız? Bir zamanlar, 2005 yıllarında Edirne Deftardarlığı'nın Edirne Belediyesine açtığı davayı kazanmış ve bu arazinin üzerine herhangi bir konut yapılması önlenmişti.
Bin Evler, Beşyüz Evler, Edirne Serhad gibi yerleşim yerleri imara açıldığında bu topraklar tarım arazisi olarak yok olup gitmişti. Şimdi sıra Edirne'nin bu yönüne çevrilmiş oluyor. Yeraltı suyunun bol olan bu arazi tarım için bulunmaz bir nimetken imar işi de ne oluyor? Bu işe karşı gelen Belediye Meclis Üyeleri de vardır.
Hal böyle olunca Belediye bu kararından vazgeçmeli ve Edirne'nin girişi yemyeşil bir tarım alanı olarak kalmalıdır!

Kaynak: Edirne HUDUT Gazetesi, 02 Şubat 2011, Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder