16 Mayıs 2012 Çarşamba

DÜNYA MİRASI SULTAN SELİM CAMİSİ


Sultan Selim Camisinin DÜNYA MİRASINA kabul edildiğini sevinerek ve övünerek televizyondan izledim.
Uzun uğraşlardan sonra Edirne Sultan Süleyman Camisi en nihayet Dünya mirasına kabul edildi.
Mimar Sinan'ın ömrünün sonunda yaptığı bu cami gerçekten görkem olarak gerekse mimarı özelikleri bakımından kabul görüldü. Caminin Dünya mirasına kabul edilmesi için yaklaşık on yıldan beri büyük uğraşlar veren, mücadele eden Edirne Belediyesi'dir.
Belediye Başkanı Sayın Hamdi Sedefçi'nin bu hususta yaptığı uğraşları takdir ederim.
Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu olan II. Selim Mimar Sinan'a bir ferman yollayarak,
-Benim camimi git ecdadım olan Edirne'de yap! Demesi üzerine Mimar Sinan ikinci karısı Mihri'yi ve kızları Ümmihan ve Neslihan ile torunu Fatma'yı yanına alarak Edirne'ye gelmiştir.
Mimar Sinan caminin yapımı için altı yıl Saray-ı Atik'te Kazasker Abdullah'ın evinde kızları, hanımı ve torunu ile kalır. Böylece Sinan caminin yapımında inşaata en yakın olan bir evi seçmiştir. Cami için söylenecek şeyler çoktur. Türk mimarlık tarihinin ilk yapı monografisi olan RİSALE-İ SELiMiYE'Yi yazan Daye-zade Mustafa Efendi, "BU CAMİ-İ ŞERiFi GÖRMEYE GELENLER-İYİCE İNCELEDiKTEN SONRA HATA VE KUSUR BULMADA ACİZ KALIRLAR, demekte ve sonra da aynı kitapta CAMİNİN TEK HATASININ İSTANBUL'DA DEĞİL DE EDiRNE'DE BULUNMASI" hatta Edirne'yi ziyaret eden Rus Elçisi Edirne'ye gelir gelmez bu caminin üç boyutlu rölyefini kalemle yaparak bu resmi Moskova'ya Çar'a yollamıştır.
Sultan Selim Camisi yapıldığı günden beri gerek ebadları gerek teknik mükemmelliği ve gerekse güzelliğiyle insanları hep etkilemiştir. Halkın çoğu ve bu eseri görenler anıtsal yapı gibi görmektedirler.
Hatta bu cami için Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde onu “RAB-I MESKUNDA (dört kıtada) BENZERi BULUNMAYAN, TAKLİDİ DAHİ KABUL ETMEZ BiR ESER-İ BER GÜZİDE” olarak tamamlanmış ve “HÜLASA-I KELAM BU CAMİ ÜÇYÜZ YETMİŞ BEŞ SANAT VE MARİFET ÜZERİNE YAPILMıŞ SIR CAMİ-İ KAVİDİR. HER MARİFETİ AYRI AYRI BEYAN EDİLSE CİLTLER ALMAZI.”
Edirne Sultan Camisi'nin Dünyanın mirası için uğraşanları şimdiden tebrik ederim.
Kaynak: Edirne HUDUT Gaztesi, 29 Haziran 2011, Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder