24 Şubat 2012 Cuma

MİLLİ ŞEFİN HALKEVİ'NDE EDİRNELİLER'E HİTABESİ

Edirne tarihçisi Osman Nuri Peremeci, İnönü'nün Edirneliler'e hitabesini “EDİRNELİLER'E ALTIN HARFLE YAZILACAK ARMAĞANDIR” diyor.


EDİRNE'Yİ ZİYARETİMDEN ÇOK MEMNUNUM. GÜZEL EDİRNE'MİZİ EVVELKİ GELİŞİMDEN DAHA İYİ VE İLERLEMİŞ BULDUM. BÜTÜN MEMLEKET EDİRNE'NİN REFAHI VE TERAKKİSİLE YAKINDAN ALAKADARDIR.

DEVLET EDİRNE' Yİ YÜKSELTMEK 1ÇİN HUSUSİ TEDBİRLER ALDI, SİVİL VE ASKERİ TEŞKİLAT İYİ SEMERELER VERDİ. GAYRİ ASKERLİK KALDIRILDIĞINDAN BERİ TARİHİ ŞEHİR KENDİNE YARAŞIR TABİİ MANZARASINI ALMAĞA BAŞLADI. HAYATIMIZIN KIYMETLİ HATIRALARI EDİRNE ORDUGAHI'NDAN GEÇTİ. EDIRNE'MİZİN MAMUR, TEMİZ, KUVVETLİ OLMASI DEVLETİN SİYASETİNDE EHEMMİYETLl BİR NOKTADIR. EDİRNELİLER'İN YURTLARININ YÜKSEK DEĞERİNİ İYİ TAKDİR ETMELERİNİ İSTERİM. KIYMETLİ KABULUNUZA TEŞEKKÜR EDERİM.”

Milli Şef İsmet İnönü'nün Trakya Manevraları dolayısile Edirne'yi ziyaretlerinde imar hareketinin şehir Belediyesine yüklediği hizmeti ağır görmüşler, Nafia Vekaleti'nin bu işi üzerine almasını ve 200 bin Lira ile yıktırma ve genişletme hareketine başlamasını söylemiştir.

Bütün bu güzel temenni ve öneriler Edirne ve Edirneliler içindir.

İnönü'nün söylediği bu nutuk Edirne Belediyesi tarafından kalın bir pirinç üzerine yazılmıştır. Bu pirinç levhayı yıllar önce (Yaklaşık otuz yıl önceleri) gördüm. Sayın Hamdi Sedefçi'nin makam odası kapısı yanında değerli bir hemşehrimizin KIRKPINAR ŞİİRİ ve hemen onun yanında Belediye binasının projesini çizen NAZİF EFENDİ'nin diploması asılı duruyor. Her ikisi de Belediyemiz için bir şereftir ve Belediyemize de bu yakışır.

Sayın Başkanımızın yıllarca unutulmuş bu levhayı ortaya çıkarması ricamız olacaktır. Edirneliler bu nutuk ile şeref duyacağı muhakkaktır. Bu işin siyasi bir tarafı yoktur. Bilakis Edirne için bir şereftir. Sayın Başkanımız ricamızı yerine getirirse çok memmun oluruz. Belediye binasında yıllarca (yaklaşık 70 yıl) muhafaza edilen İnönü'nün nutkunu ortaya çıkarmasını Sayın Belediye Başkanımızdan özellikle rica ediyorum.

Bu şerefi bizden esirgemeyin.

 Kaynak: HUDUT Gazetesi, 23 Şubat 2011, Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder