24 Şubat 2012 Cuma

Muhteşem Yüzyıl

Televizyonda en çok beğenilenlerden biri olan, Kanuni Sultan Süleyman ve dönemini anlatan Muhteşem Yüzyıl dizisi halk tarafından ilgi ile izleniyor. Halkımız öncelikle saray hayatı ve harem kadınlarının yaşantılarını bilmedikleri için, bu yaşantı onlara çok cazip geliyor.


Osmanlı'daki harem hayatı ve harem içinde yaşananlar halkımız tarafından pek fazla bilinmediği için, haremdeki kadınların saltanatı, güç kavgaları, saltanata ilişkin döndürdükleri dalavereler merakla izleniyor. Halkmızın çoğu genelde saray hayatını bilemez, o hayatı resmi tarih dışında pek okumamış ve bilgi sahibi olmamıştır.

Ben bu diziyi zaman zaman izliyor ve gülüp geçiyorum. Nasıl gülmeyeyim!? Haremde bulunan kadınların çoğu günümüz kadınlarının kullandığı sütyenlerden kullanıyor. Demek ki 5 asır önce de kadınlar sütyen kullanıyormuş.

Hele bir sahneye şaşıp kalmamak elde değildi. Kanuni Sultan Süleyman ve avamı masaya oturmuşlar yemek yiyorlar. Tabi bu film bir kurgu filmidir ama yüzyıllar önce atalarımız masada yemek yiyorlar mıydı? (Gerçi bu masa Damat İbrahim Paşa'ya (Pargalı) Venediklilerin düğün hediyesi olarak gösterildi.)

Dönemin birçok minyatür ustalarının çizimlerinden, insanlarımızın yer sofrasında yemek yediklerini, önlerinde tepsilerde bulunan yemekleri elleri veya tahta kaşık ile taam ettiklerini gösterdiğinden bu bilinen bir gerçektir. İmarethanelerde taş sofralar önüne bağdaş kurarak yemek yenir, bu nedenle çatal kaşıkla yemek yenmesine şaşırıp kalmamalı...

Dizinin tamamı sarayda iç mekanlarda geçiyor. Yani Kanuni'nin büyük bir ordu ile sefere çıkması, sefer hazırlıkları da dizide yar alsa da o ihtişamı yansıtmamakta. Örneğin Viyana Seferi yapan ordunun 200 bin kişi olduğunu çoğumuz bilmeyebilir. Bu ordunun uzunluğu kaç kilometredir acaba, bunu kaç kişi bilir!?

Ordu merhale merhale sefere çıkarak harp sahasına ulaşır. Bildiğim kadar, bu ordunun uzunluğu onlarca kilometredir. Yayası ile, atlısı ile, topçusu ve yeniçerisi ile velhasıl kilometrelerce olan bu orduyu görmemiz tabi ki mümkün olmuyor. Gördüğümüz şey, saray entrikaları. O ona ne demiş, kadınlar arası çekememezlik, kısaca saray entrikaları ve kavgaları içeren kurgudan öte gidemeyen bir hikaye.

Kanuni bunların arasında dönüp duruyor, aklı fikri Hürrem Sultan ile buluşmak ve yarenlik etmekte.

Bir kurgu olan hikayesine rağmen dizi yine de ilgiyle izleniyor.
 
Kaynak: HUDUT Gazetesi, 21 Mayıs 2011, Cumartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder