24 Şubat 2012 Cuma

Edirne'de doğan şehzadeler ve ölen padişahlar

Edirne'nin 1365 yılından sonra payitaht olması nedeniyle Eski Saray ve Yeni Saraylar yapılmış ve kent Balkanlar'ın en büyük şehri olmuştur.


Ikinci Saray, (Saray-ı Cedide Amire) Fatih Sultan Mehmed tarafından Tunca Nehri kıyısında yaptırılmıştır. Bu sarayda, Cem Sultan H. 864, M.1459'da doğmuştur. Sarayın üst katında bulunan bölüm bu nedenle 'Cem Cumbası' olarak adlandırılır. (İkinci Bayezid, Dimetoka'da doğmuştur)

Edirne'de doğan ve ölen 2'nci Murad'ın oğulları Şehzade Orhan Bin Murad Han Sani ve Şehzade Hasan Bin Murad-ı Sani (Dar_ül Hadis türbelerinde gömülü) açık türbelerde bulunmaktadır.

Aynı yerde kapalı türbeler içersinde bulunan şehzadeler ise, 2'nci Mustafa'nın oğlu Şehzade Ahmed Bin Sultan Mustafa Sani ve 3'ncü Ahmed'in çocukları Şehzade Mehmed (Şehzade Mehmed Bin Ahmed sani) ve Şehzade Selim'dir. (Şehzade Sultan Selim Bin Ahmed sani)

Edirne'de önemli bir şehzadenin türbesi de Sultan Selim Camisi (Selimiye) şehitliğinde bulunan 3'ncü Ahmed'in şehzadesine aittir. Orta İmaret'te bulunan cami haziresinde Fatih Sultan Mehmet tarafından Saray-ı Atik'te boğdurulan Şehzade Ahmed Bin Sultan Murad ve hemen yanındaki sandukada bulunan Şehzade Mustafa'nın kabirleri vardır. Ancak caminin restorasyonunda her iki sanduka da ortadan kaldırılmıştır.

HÜRREM SULTAN : Hürrem Sultan son yıllarını Edirne'de geçirmiş ve 18 Nisan 1558'de 52 yaşında Edirne'de sıtma ya da yüksek ateş nedeniyle ölmüştür. Edirne'de gömülecek diye türbesine konacak kitabe mermer üzerine yazılmış ise de, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle cenazesi İstanbul'a gönderilmiştir. Süleymaniye Cami Külliyesi içindeki türbeye gömülüdür.

Edirne'de gömülü olan şehzadeler dışında Edirne'de ölen ve cenazesi İstanbul'a gönderilen padişahlar da şunlardır.

2'nci SÜLEYMAN : Sultan İbrahim'in oğludur. Hastalıklı bir kişi idi. Vücudu şişmiş ve yatalak olarak Edirne'de öldü. (H. 1102 – M. 1690)

1'inci MHMED : Edirne'de ölen bir padişah da Mehmed Çelebi'dir. (1'inci Mehmed) İhtiyarlığı Edirne'de olmuş ve burada ölmüştür. Ölümüne inanmayan yeniçerilere Mehmed Çelebi'yi bir koltuğa oturtarak göstermişler ve 'Padişahımız hasta' diyerek askeri teskin etmişlerdir.

Edirne'de doğan padişahlardan biri de 2'nci Mustafa'dır. Edirne'de 1664'te doğmuştur.
 
Kaynak: Hudut Gazetesi, 24 Haziran 2011, Cuma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder